Το WooCommerce είναι ένα ισχυρό, αλλά και ευέλικτο εργαλείο για τη δημιουργία eshop. Ακολουθώντας τα βήματα του WordPress, έχει κάνει πιο εύκολη από ποτέ τη διαχείριση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, ενώ παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης αξιόπιστων εμπορικών ιστότοπων με χαμηλό κόστος.

Πόσο μεγάλη όμως είναι αυτή η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου; Συγκεντρώσαμε μερικά στατιστικά στοιχεία του WooCommerce για να σας δείξουμε αυτό ακριβώς.

Ακολουθούν μερικοί αριθμοί για να σας βάλουμε στο κλίμα:

Εντυπωσιακά δεδομένα για το WooCommerce (2022)

  • 5.106.506 ιστοσελίδες παγκοσμίως χρησιμοποιούν σήμερα το WooCommerce.
  • 1.284 ελληνικές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν το WooCommerce.
  • Το WooCommerce χρησιμοποιείται από το 8,7% όλων των ιστότοπων.

  • Το 20,35% όλων των eshop βασίζονται στο WooCommerce.

  • Το 28% των κορυφαίων 1.000.000 eshop χρησιμοποιούν το WooCommerce.

  • Με κατανομή χρήσης 79%, το WooCommerce είναι το πιο δημοφιλές πρόσθετο σε ολόκληρο το διαδίκτυο.

  • Υπάρχουν πάνω από 2.500 πρόσθετα και επεκτάσεις για το WooCommerce.

Αν βρίσκετε αυτούς τους αριθμούς εντυπωσιακούς, περιμένετε να δείτε τα υπόλοιπα!

Αλλά πρώτα, ίσως είναι καλή ιδέα να δούμε τι ακριβώς είναι το WooCommerce;

Τι είναι το WooCommerce και πώς λειτουργεί

Το WooCommerce είναι μία πλήρως προσαρμόσιμη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ανοιχτού κώδικα για επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο (σύμφωνα με τα λόγια των ίδιων των δημιουργών του). Είναι βασισμένο στο WordPress και ελέγχεται τακτικά από τη Sucuri.

Τι είναι το WooCommerce και πώς λειτουργεί

Τι το κάνει τόσο επιτυχημένο;

Το WooCommerce, λειτουργώντας πάνω στο WordPress, ενσωματώνει με επιτυχία το εμπόριο με το περιεχόμενο. Μπορείτε να δημιουργήσετε τον ιστότοπό σας με τον τρόπο που θέλετε, ανάλογα με τα προϊόντα που πουλάτε. Επιπλέον, η πλατφόρμα επιδιώκει να κρατήσει τα πάντα λιτά, ώστε να μπορείτε να προσθέσετε μόνο τις επιλογές που χρειάζεστε.

Παρόλα αυτά, αναμφισβήτητα το καλύτερο με το WooCommerce είναι ότι αποτελεί εξ ολοκλήρου λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Μπορείτε να τροποποιήσετε οτιδήποτε, να προσθέσετε απεριόριστα προϊόντα και χρήστες και να λάβετε απεριόριστες παραγγελίες. Και όλα αυτά με μία εφαρμογή που δεν κοστίζει απολύτως τίποτα!

Αλλά πώς ξεκίνησαν όλα;

Η πλατφόρμα ξεκίνησε ως ένα ακόμη πρόσθετο του WordPress το 2008. Αναπτύχθηκε από μια εταιρεία που ονομάζεται WooThemes. Μετά από ένα ξεκίνημα ρουτίνας, το WooCommerce απογειώθηκε και γνώρισε σταθερή ανάπτυξη έως το 2015. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, η πλατφόρμα έφτασε τα 7 εκατομμύρια λήψεις, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο.

Αμέσως, τα παιδιά πίσω από το WordPress αναγνώρισαν τις δυνατότητες κι έκαναν το WooCommerce μέρος της οικογένειάς τους τον Μάιο του 2015. Από τότε, το πρόσθετο έγινε μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, εξυπηρετώντας πάνω από το 28% όλων των eshop.

Ας δούμε λοιπόν πόσο μακριά έχει φτάσει η πλατφόρμα, εξετάζοντας τα στατιστικά στοιχεία του WooCommerce για το 2022.

Στατιστικά στοιχεία χρήσης του WooCommerce, 2022

Ας ξεκινήσουμε με μερικούς ακατέργαστους αριθμούς. Θα κάνουν αμέσως φανερό γιατί αυτή η πλατφόρμα είναι τόσο σημαντική.

Στατιστικά στοιχεία χρήσης του WooCommerce

1. Υπάρχουν 5.106.506 ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το WooCommerce

(Πηγή: BuiltWith)

Αυτή τη στιγμή περισσότερες από 5.106.506 ενεργές ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στο WooCommerce. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν 1.284 eshop που λειτουργούν με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Και δεν είναι εντυπωσιακοί μόνο αυτοί οι αριθμοί. Στο 1 εκατομμύριο των κορυφαίων ιστότοπων, συμπεριλαμβάνονται 58.946 που χρησιμοποιούν το WooCommerce (ή 5.89%), ένα ποσοστό που είναι αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά στοχευμένη πλατφόρμα, την οποία επισκέπτονται κυρίως χρήστες με αγοραστική πρόθεση, το 5.89% είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγάλη υπόθεση!

2. Το WooCommerce χρησιμοποιείται από το 8,7% όλων των ιστοσελίδων

(Πηγή: W3Techs)

Αυτό είναι το ποσοστό των ιστοτόπων που χρησιμοποιούν το WooCommerce το 2022. Συγκριτικά, το WordPress χρησιμοποιείται από το 42,7% όλων των ιστοτόπων.

Το 2018 το 5,7% όλων των ιστοτόπων χρησιμοποιούσαν το WooCommerce και το 2019 μόλις το 4,7%. Όπως υποδηλώνουν και άλλα στατιστικά στοιχεία, η διάδοσή του αυξάνεται διαρκώς.

3. Το WooCommerce έχει 130 εκατομμύρια λήψεις (και συνεχίζει να μετράει)

(Πηγή: WooCommerce)

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ο αριθμός αυτός αλλάζει συνεχώς. Αναλογιστείτε πως καθημερινά γίνονται τουλάχιστον 30.000 λήψεις του από το WordPress.org. Αν και το WooCommerce είναι δωρεάν, ο αριθμός παραμένει εντυπωσιακός. Τόσα εκατομμύρια επιχειρήσεις που αποφάσισαν να το εμπιστευτούν κάτι θα πρέπει να είδαν σε αυτό…

4. Πάνω από το 20,35% όλων των eshop βασίζεται στο WooCommerce

(Πηγή: Datanyze)

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2022 από την Datanyze, το WooCommerce είναι ξεκάθαρος νικητής. Το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς κατέχει η Squarespace Online Stores με 19,55%, ακολουθούμενη από το Shopify με 10,74%.

Περαιτέρω ανάλυση των πληροφοριών στο Datanyze Universe, αποκαλύπτει ότι το WooCommerce είναι το νούμερο ένα, επειδή υποστηρίζει επί του παρόντος 708.035 ιστότοπους. Το Squarespace έχει 679.900, ενώ το Shopify υστερεί με 373.546.

Περαιτέρω ανάλυση των πληροφοριών στο Datanyze Universe, αποκαλύπτει ότι το WooCommerce είναι το νούμερο ένα, επειδή υποστηρίζει επί του παρόντος 629.227 ιστότοπους. Το Squarespace έχει 453.474, ενώ το Shopify υστερεί με 272.146.

5. Το WooCommerce εξυπηρετεί το 28% από τα κορυφαία 1.000.000 eshop

(Πηγή: BuiltWith)

Η πλατφόρμα πρωτοστατεί ως η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των κορυφαίων 1 εκατομμυρίου ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου. Προηγείται τόσο του Shopify, όσο και του Magento, με 21% και 8% αντίστοιχα.

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα θετικό στατιστικό στοιχείο για το WooCommerce και λέει πολλά για το μερίδιο αγοράς που κατέχει. Και είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από αυτούς τους 1 εκατομμύριο ιστότοπους, που παράγουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, έχουν μεγάλους προϋπολογισμούς και πιθανότατα βασίζονται σε πανάκριβες εφαρμογές. Ενώ το WooCommerce και η μητρική του πλατφόρμα, το WordPress, είναι συνήθως πιο δημοφιλείς σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Ας δούμε πώς φαίνεται αυτό σε αριθμούς:

Στα κορυφαία 100.000 eshop, ηγείται το Shopify με 20% και το WooCommerce είναι δεύτερο με 17%. Στις κορυφαία 10.000 eshop, το Shopify είναι και πάλι πρώτο με 20% και το WooCommerce δεύτερο με 9%.

Το WooCommerce εξελίσσεται σε μία εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή μεταξύ των μικρότερων επιχειρήσεων. Οι εταιρείες με υψηλότερα έσοδα τείνουν να προτιμούν αντ' αυτού το Shopify.

6. Το WooCommerce είναι το δεύτερο ταχύτερα αναπτυσσόμενο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS)

(Πηγή: W3Techs)

330 ιστότοποι που βασίζονται στο WooCommerce μπαίνουν καθημερινά στα 10 πρώτα εκατομμύρια. Το WordPress είναι ο ηγέτης εδώ με 984 καθημερινές προσθήκες.

Το WordPress, συμπεριλαμβανομένου του WooCommerce, εξακολουθεί να είναι μακράν το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, υποστηρίζοντας το 33% όλων των ιστότοπων. Αυτό ισοδυναμεί με μερίδιο αγοράς του WordPress 60,6% μεταξύ όλων των CMS.

Αν νομίζετε ότι ο αριθμός αυτός δεν θα μπορούσε να είναι πιο εντυπωσιακός, σκεφτείτε ότι το Joomla, το δεύτερο πιο δημοφιλές CMS, ακολουθεί με μερίδιο αγοράς μόλις 5,1%.

Το WooCommerce έναντι του ανταγωνισμού

Για να έχουμε μία πραγματική αίσθηση του πόσο δημοφιλές είναι αυτό το πρόσθετο, πρέπει να το βάλουμε σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές.

Το WooCommerce έναντι του ανταγωνισμού

7. Με κατανομή χρήσης 79%, το WooCommerce είναι το πιο δημοφιλές πρόσθετο σε όλο το διαδίκτυο

(Πηγή: BuiltWith)

Σωστά, μιλάμε για ολόκληρο το διαδίκτυο!

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το άλλο μεγάλο όνομα στα πρόσθετα ηλεκτρονικού εμπορίου - το Ecwid! Με κατανομή χρήσης 20%, υστερεί κατά πολύ σε σχέση με το WooCommerce. Παρ' όλα αυτά, κερδίζει έδαφος.

Αυτό το πρόσθετο γνώρισε τεράστια αύξηση δημοτικότητας πρόσφατα - σχεδόν 100.000 περισσότερες ιστοσελίδες άρχισαν να το χρησιμοποιούν τον τελευταίο χρόνο - αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει μέχρι να πλησιάσει έστω και λίγο τον ηγέτη.

8. Το WooCommerce χρησιμοποιείται από 2,5 εκατομμύρια περισσότερους ιστότοπους σε σχέση με το Magento

(Πηγή: BuiltWith)

Το Magento είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Ως μέρος της εταιρείας Adobe, η πλατφόρμα έχει ενσωματώσει όλα τα χρήσιμα εργαλεία και υπηρεσίες της Adobe - όπως το Adobe Experience Cloud. Το Magento διαχειρίζεται πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ακαθάριστου όγκου εμπορευμάτων κάθε χρόνο. Επιπλέον, υπάρχουν ένα σωρό πάροχοι φιλοξενίας που επικεντρώνονται στη φιλοξενούμενη έκδοση του Magento.

Ωστόσο, η πλατφόρμα δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο νομίζετε - αυτό μας λένε τα στατιστικά στοιχεία του Magento και του WooCommerce. Το πρώτο τροφοδοτεί μόνο 750.161 ιστότοπους, σε σύγκριση με τα 3.207.047 που βασίζονται στο δεύτερο. Αν εξετάσουμε τους κορυφαίους 1.000.000 ιστότοπους σε όλο το διαδίκτυο, το πλεονέκτημα παραμένει - το 3,49% των ιστοτόπων έχουν κατασκευαστεί με τη χρήση του WooCommerce και μόνο το 1,06% με τη χρήση του Magento.

Παρόλα αυτά, η σύγκριση όλων των ιστοτόπων δεν είναι δίκαιη. Εξάλλου, τα eshop έχουν πολύ πιο συγκεκριμένο κοινό. Ποιος είναι λοιπόν ο νικητής μεταξύ των ιστοσελίδων μόνο για το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Τα στατιστικά στοιχεία κατανομής της χρήσης μεταξύ των πρώτων 1.000.000 ηλεκτρονικών καταστημάτων δείχνουν ξεκάθαρα ότι νικητής είναι το WooCommerce, με ποσοστό 28%. Το Magento είναι τρίτο με μόλις 8%. Μεταξύ των κορυφαίων 100.000, το WooCommerce είναι δεύτερο με 17% και το Magento ξανά τρίτο με 8%.

Τέλος, μεταξύ των κορυφαίων 10.000, το WooCommerce είναι και πάλι δεύτερο με 9% και ακολουθεί το Magento με 8%.

9. Το WooCommerce είναι δημοφιλέστερο έναντι του Shopify στα κορυφαία 1.000.000 eshop

(Πηγή: BuiltWith)

Αυτή είναι η μεγάλη μάχη. Το WooCommerce εναντίον του Shopify σε μια αναμέτρηση για τον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου...

Σύμφωνα με την BuiltWith, το Shopify είναι ο νικητής στο σύνολο των ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου με μερίδιο 27%, ακολουθούμενο από το WooCommerce με 25%.

Ωστόσο, στις κορυφαίες 1.000.000 ιστοσελίδες, το WooCommerce είναι ο ηγέτης με 28% και το Shopify είναι δεύτερο με 21%.

Αν ζουμάρουμε ακόμα περισσότερο, θα δούμε ότι το Shopify ανακτά τη θέση του ηγέτη με κάποια απόσταση. Στις κορυφαίες 100.000, το Shopify έχει 21%, ενώ το WooCommerce πέφτει στην τρίτη θέση με 12%.

Τέλος, στις πρώτες 10.000, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το Shopify είναι σταθερά ηγέτης με 23%, ενώ το WooCommerce έχει μερίδιο μόλις 6%.

Συνολικά, δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος ανάγνωσης των στοιχείων. Σίγουρα, όμως, οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις έχουν διαφορετικές προτιμήσεις.

Τι κάνει το WooCommerce να ξεχωρίζει;

Ας δούμε τι είναι τόσο ιδιαίτερο στη διεπαφή του WooCommerce. Εξάλλου, πρέπει να υπάρχει ένας λόγος (ή δύο) για τον οποίο είναι τόσο δημοφιλές.

10. Υπάρχουν περισσότερα από 3.100 premium themes για το WooCommerce το 2022

Είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς πόσα θέματα εκεί έξω παρέχουν υποστήριξη και είναι κατάλληλα διαμορφωμένα για το WooCommerce. Ωστόσο, συγκεντρώσαμε τα στοιχεία από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες θεμάτων, απλά για να σας δώσουμε μία ιδέα σχετικά με τις αμέτρητες επιλογές που έχουν οι χρήστες.

Έτσι, το ThemeForest προσφέρει 1.321 θέματα που είναι έτοιμα για το WooCommerce. Το WordPress Theme Directory έχει αυτή τη στιγμή 1.453 και το Mojo Themes 212. Προσθέστε σε αυτά τα 14 θέματα που προσφέρονται στον ιστότοπο του WooCommerce κι έχετε συνολικά 3.100 θέματα μόνο από αυτές τις τέσσερις πηγές.

11. Υπάρχουν περισσότερα από 2.500 πρόσθετα για το WooCommerce

Μόνο στα αποθετήρια του WordPress.org σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 980 πρόσθετα για το WooCommerce (πέρα από τα χιλιάδες για τη μητρική πλατφόρμα του WordPress). Μπορείτε να βρείτε τα πάντα, από διάφορες επεκτάσεις για μάρκετινγκ μέχρι πολύπλοκα εργαλεία για συνδρομές.

Το CodeCanyon πηγαίνει ακόμη πιο πέρα - πουλάει 1.583 πρόσθετα. Βέβαια, υπάρχει σίγουρα μεγάλη επικάλυψη μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα κρυφό υπονοούμενο εδώ που λέει πολλά για την κατάσταση της πλατφόρμας.

Δηλαδή ότι τρίτα μέρη βρίσκουν κερδοφόρα την ανάπτυξη προσθέτων για το WooCommerce. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου έχει περάσει ένα κρίσιμο σημείο, όπου πλέον άλλες εταιρείες και προγραμματιστές υποστηρίζουν ενεργά την ανάπτυξή της.

Συμπέρασμα

WooCommerce: Ο ηγέτη του ηλεκτρονικού εμπορίου

Το WooCommerce είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα πρόσθετα του WordPress, μία από τις πιο αξιόπιστες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και η κορυφαία επιλογή για τα eshop των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Είναι εξ ολοκλήρου ανοιχτού κώδικα, γεγονός που βοηθάει στη συνεχή εξέλιξή του, ενώ κρατάει χαμηλά το κόστος κατασκευής ενός νέου ηλεκτρονικού καταστήματος. Επιπλέον, νέα θέματα και πρόσθετα δημιουργούνται καθημερινά, δίνοντας στους εμπόρους νέους τρόπους για ν’ αυξήσουν τα κέρδη τους.

Όλα αυτά συνθέτουν μία ισχυρή παρουσία στην αγορά και λαμπρές προοπτικές για το μέλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που στην ISTODATA αποφασίσαμε να εξειδικευτούμε στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών καταστημάτων πάνω στο WooCommerce.

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να προγραμματίσουμε ένα ραντεβού και να συζητήσουμε για την κατασκευή του δικού σας eshop.

Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε
όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Σχετικά Άρθρα

  • Τα έτοιμα πακέτα eshop συχνά συνοδεύονται από λέξεις όπως «οικονομικά», «φθηνά», «προσφορά» ή «ευκαιρία». Όμως πόσο αξίζουν πραγματικά; Διαβάστε τις παγίδες και γιατί μπορεί τελικά να σας κοστίσουν πολύ ακριβά!

    ⏱ Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

  • Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε στη δημιουργια eshop, αλλά ξεκινάτε έστω και με μία από τις παρακάτω σκέψεις, τότε σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μην το κάνετε!

    ⏱ Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

  • Η εγκατάλειψη καλαθιού αγορών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα eshop. Μάθετε γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε.

    ⏱ Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά