Τι είναι το WordPress; Στον πυρήνα του, το WordPress είναι ο απλούστερος, πιο δημοφιλής τρόπος για να δημιουργήσετε τον δικό σας ιστότοπο ή blog. Στην πραγματικότητα, το WordPress εξυπηρετεί πάνω από το 43% όλων των ιστότοπων στο διαδίκτυο. Ναι, περισσότεροι από ένας στους τρεις ιστότοπους που επισκέπτεστε πιθανότατα βασίζονται στο WordPress.

Σε ένα ελαφρώς πιο τεχνικό επίπεδο, το WordPress είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα με άδεια GPLv2, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να τροποποιήσει το λογισμικό του WordPress δωρεάν. Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου είναι βασικά ένα εργαλείο που διευκολύνει τη διαχείριση σημαντικών πτυχών του ιστότοπού σας – όπως το περιεχόμενο – χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζετε τίποτα από προγραμματισμό.

Τι είδους ιστοσελίδες μπορούν να δημιουργηθούν με το WordPress;

Πριν από πολλά χρόνια, το WordPress ήταν κατά κύριο λόγο ένα εργαλείο για τη δημιουργία ενός blog. Όμως, αυτό δεν ισχύει εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα, χάρη στις αλλαγές που έχουν γίνει στον βασικό του κώδικα, καθώς και στο τεράστιο οικοσύστημα προσθηκών και θεμάτων του WordPress, μπορείτε να δημιουργήσετε οποιονδήποτε τύπο ιστότοπου με το WordPress.

Για παράδειγμα, το WordPress όχι μόνο τροφοδοτεί έναν τεράστιο αριθμό εταιρικών ιστοσελίδων και ιστολογίων, αλλά είναι επίσης ο πιο δημοφιλής τρόπος για να δημιουργήσετε και ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου! Με το WordPress, μπορείτε να δημιουργήσετε:

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του WordPress.org και του WordPress.com;

Τι είναι το WordPress;

Η αρχική σελίδα του αυτο-φιλοξενούμενου WordPress

Το WordPress.org, που συχνά ονομάζεται αυτο-φιλοξενούμενο (self-hosted) WordPress, είναι το δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα WordPress. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε δικό σας server για να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο που θα σας ανήκει 100%.

Το WordPress.com είναι μία κερδοσκοπική, επί πληρωμή υπηρεσία που υποστηρίζεται από το λογισμικό WordPress.org. Είναι απλό στη χρήση, αλλά χάνετε μεγάλο μέρος της ευελιξίας τού αυτο-φιλοξενούμενου WordPress.

Τις περισσότερες φορές, όταν οι άνθρωποι λένε "WordPress", εννοούν το αυτο-φιλοξενούμενο WordPress που είναι διαθέσιμο στο WordPress.org. Αν θέλετε να έχετε πραγματικά τον δικό σας ιστότοπο, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.

Ποιος έφτιαξε το WordPress και πόσο καιρό υπάρχει;

Το WordPress έκανε την εμφάνισή του το 2003, ως παρακλάδι μιας άλλης πλατφόρμας που προϋπήρχε και ονομαζόταν b2/cafelog.

Το WordPress είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, επομένως στις μέρες μας αναπτύσσεται από μία τεράστια κοινότητα συντελεστών. Αλλά αν θέλαμε να εντοπίσουμε τους αρχικούς δημιουργούς του, αυτοί ήταν οι Matt Mullenweg και Mike Little.

Από τότε, ο Matt Mullenweg έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό το πρόσωπο του WordPress. Και είναι επίσης ο ιδρυτής της Automattic, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από την κερδοσκοπική υπηρεσία WordPress.com.

Η ιστορία του WordPress από την ίδρυσή του ως πλατφόρμα ιστολογίου το 2003 έως σήμερα είναι μακρά. Όμως αρκεί να πούμε ότι χάρη στους συντελεστές και την τεράστια κοινότητά του έχει κάνει τεράστια βήματα κι εχει εξελιχθεί στην πιο δημοφιλή λύση για τη δημιουργία οποιουδήποτε τύπου ιστότοπου.

Ποιοι χρησιμοποιούν το WordPress;

Το WordPress χρησιμοποιείται από ιδιώτες μέχρι μεγάλες επιχειρήσεις. Και ο ιστότοπος που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται από το WordPress. Πολλά άλλα γνωστά ονόματα χρησιμοποιούν επίσης το WordPress. Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα μας παραδείγματα:

Λευκός Οίκος

Ο επίσημος ιστότοπος του Λευκού Οίκου WhiteHouse.gov βασίζεται στο WordPress:

Το WhiteHouse.gov βασίζεται στο WordPress

Microsoft

Η Microsoft χρησιμοποιεί το WordPress για το επίσημο blog της, ενώ βασίζεται σε αυτό και για τα ιστολόγια προϊόντων της, όπως των Windows και του Skype:

Η Microsoft χρησιμοποιεί το WordPress για το blog της

The Rolling Stones

Ακόμα και διάσημα συγκροτήματα το λατρεύουν!
Ο ιστότοπος των Rolling Stones βασίζεται εξ ολοκλήρου στο WordPress:

Ο ιστότοπος των Rolling Stones βασίζεται στο WordPress:

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσετε το WordPress;

Εντάξει, λοιπόν, πάνω από το 43% όλων των ιστότοπων στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν το WordPress, ανάμεσά τους ο Λευκός Οίκος και η Microsoft.

Αλλά τι γίνεται με εσάς; Γιατί να χρησιμοποιήσετε το WordPress;

Ανεξάρτητα από τον τύπο ιστότοπου που θέλετε να δημιουργήσετε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το επιλέξετε. Παρακάτω αναφέρουμε τους πιο σημαντικούς:

Το WordPress είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του WordPress: Είναι δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε για να το χρησιμοποιήσετε, κάτι που δεν συμβαίνει με εναλλακτικές λύσεις όπως το Squarespace.

Φυσικά θα χρειαστεί να πληρώσετε για τη φιλοξενία, αλλά ποτέ για τη χρήση της εφαρμογής. Έτσι, ακόμα κι αν αναθέσετε σε μία εταιρεία την κατασκευή της ιστοσελίδας σας, θα κοστίσει πολύ λιγότερο αν η ανάπτυξή της γίνει σε WordPress.

Το WordPress είναι επεκτάσιμο

Ακόμα κι αν δεν είστε προγραμματιστής, μπορείτε εύκολα να τροποποιήσετε τον ιστότοπό σας χάρη στο τεράστιο οικοσύστημα θεμάτων και προσθηκών του WordPress:

  • Θέματα – Αυτά αλλάζουν κυρίως την εμφάνιση του ιστότοπού σας.

  • Πρόσθετα – Αυτά αλλάζουν πρωτίστως τον τρόπο λειτουργίας του ιστότοπού σας. Ένα πρόσθετο μπορεί να είναι κάτι μικρό, όπως μια φόρμα επικοινωνίας, ή τεράστιο, όπως μία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 50.000 δωρεάν πρόσθετα και 5.000 δωρεάν θέματα για το WordPress, καθώς και αμέτρητες premium επιλογές!

Το WordPress είναι ευέλικτο

Το WordPress είναι υπέροχο γιατί σας επιτρέπει να δημιουργήσετε σχεδόν οτιδήποτε. Ακόμα καλύτερα, ο ιστότοπός σας μπορεί να εξελίσσεται μαζί με εσάς.

Θέλετε να προσθέσετε ένα φόρουμ στον υπάρχοντα WordPress ιστότοπο σας; Κανένα πρόβλημα! Απλώς εγκαταστήστε το πρόσθετο bbPress! Θέλετε να προσθέσετε λειτουργίες ενός κοινωνικού δικτύου; Εύκολο! Απλώς χρησιμοποιήστε την προσθήκη BuddyPress.

Ποτέ δεν εγκλωβίζεστε σε ένα συγκεκριμένο σύνολο λειτουργιών. Μπορείτε πάντα να προσαρμόζεστε και να εξελίσσεστε. Ακομα κι αν δεν ειστε προγραμματιστής ή δεν υπάρχει μία έτοιμη λύση, με τη βοήθεια μιας έμπειρης εταιρείας, όπως η ISTODATA, μπορείτε να υλοποιήσετε οτιδήποτε φανταστείτε.

Είναι εύκολο να βρείτε βοήθεια για το WordPress

Επειδή το WordPress είναι τόσο δημοφιλές, είναι εύκολο να βρείτε βοήθεια εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Εάν διαχειρίζεστε μόνοι σας την ιστοσελίδας σας, μπορείτε να καταφύγετε σε ένα από τα αμέτρητα…

  • Tutorials
  • Forums
  • Facebook Groups

Αν, τώρα, έχετε εμπιστευτεί την ιστοσελίδα σας σε επαγγελματίες και κάτι πάει στραβά στη συνεργασία σας, σίγουρα θα βρείτε εύκολα κάποια άλλη εταιρεία για να συνεχίσετε.

Λοιπόν, τι είναι το WordPress; Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο

Το WordPress είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο, από ένα blog μέχρι ένα eshop!

Στην ISTODATA εξειδικευόμαστε στον σχεδιασμό και την κατασκευή ιστοσελίδων σε WordPress, εδώ και 20 χρόνια. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να συζητήσουμε για τη δική σας!

Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε
όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Σχετικά Άρθρα

  • Επτά σημεία που πρέπει να προσέξετε σε μία προσφορα κατασκευης ιστοσελιδας, για ν' αποφύγετε παγίδες και δυσάρεστες εκπλήξεις.

    ⏱ Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

  • Πόσο κοστίζει η δημιουργια site; Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε μία ξεκάθαρη απάντηση, αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Θα μάθουμε πώς διαμορφώνεται το κόστος και, ναι, θα υπολογίσουμε μία ενδεικτική τιμή για τη δική σας ιστοσελίδα!

    ⏱ Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά