Είστε έτοιμοι να κάνετε το βήμα και ν' αποκτήσετε το δικό σας εταιρικό site. Εάν δεν έχετε πάρει ακόμα κάποια προσφορα κατασκευης ιστοσελιδας, προτείνουμε να διαβάσετε προηγουμένως πώς διαμορφώνεται το κόστος, ώστε να ξεκαθαρίσετε τι ακριβώς χρειάζεστε, να ζητήσετε όσο το δυνατόν πιο στοχευμένες προσφορές και να ξέρετε εκ των προτέρων τι τιμές να περιμένετε.

Εάν έχετε ήδη στα χέρια σας κάποιες προσφορές, η τιμή δεν θα πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο επιλογής. Οι πολύ χαμηλές τιμές κρύβουν παγίδες, αλλά και οι πολύ υψηλές δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς θα πρέπει να τις αξιολογήσετε και τι να προσέξετε!

1. Μία προσφορα κατασκευης ιστοσελιδας πρέπει να είναι αναλυτική

Η προσφορά της εταιρείας που θα επιλέξετε για τη δημιουργία της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να είναι αναλυτική, να αναφέρει δηλαδή όλα όσα περιμένετε να παραλάβετε κατά την ολοκλήρωση του έργου. Οτιδήποτε δεν αναφέρεται ξεκάθαρα είναι πιθανό να μην παρέχεται ή να χρεώνεται επιπλέον. Επίσης θα πρέπει να καθορίζεται σαφώς το χρονικό όριο παράδοσης του έργου.

Ωστόσο, αναλυτική δεν σημαίνει και μακροσκελής. Μία προσφορά ή σύμβαση δεκάδων σελίδων συνήθως κρύβει «μικρά γράμματα» ή απλώς προσπαθεί να σας εντυπωσιάσει με ανούσιες λεπτομέρειες.

2. Οι τιμές πρέπει να είναι συγκεκριμένες

Μια εταιρεία που ασχολείται χρόνια με το αντικείμενο, θα σας δώσει συγκεκριμένες τιμές βάσει της εμπειρίας της σε ανάλογα έργα. Ακόμη όμως κι αν η τιμή έχει ένας εύρος, παράδειγμα 2000€ – 2400€, αυτό το εύρος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρό και να υπάρχει σαφής εξήγηση που το δικαιολογεί.

Αν το εύρος είναι μεγάλο, για παράδειγμα 2000€ – 4000€, τότε το πιθανότερο είναι πως δεν υπάρχει πρότερη εμπειρία σε αντίστοιχο έργο, άρα η εταιρεία δεν ξέρει πώς να το κοστολογήσει – και ίσως και πώς να το υλοποιήσει!

3. Περιλαμβάνεται η αρχιτεκτονική μελέτη στην προσφορα κατασκευης ιστοσελιδας;

Παράδειγμα αρχιτεκτονικής ιστοσελίδας

Η ιστοσελίδα σας θα είναι αποδοτική μόνο αν είναι σωστά δομημένη. Επομένως, η αρχιτεκτονική μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική για την επίτευξη των στόχων σας. Εάν δεν περιλαμβάνεται, τότε οι σελίδες θα σχεδιαστούν τυχαία ή με τρόπο που ...βολεύει τον developer. Να θυμάστε όμως πως χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη η ιστοσελίδα σας θα είναι καταδικασμένη να αποτύχει!

4. Ποια πλατφόρμα (CMS) θα χρησιμοποιηθεί;

Η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί αποτελεί τα θεμέλια της ιστοσελίδας σας. Ίσως να μην σας απασχολεί αυτή τη στιγμή, αλλά μία λάθος επιλογή θα τη βρείτε μπροστά σας, όταν θελήσετε να προσθέσετε μία λειτουργία, να αλλάξετε πάροχο φιλοξενίας, ακόμα και στα λειτουργικά σας έξοδα.

Η επικρατούσα και προτεινόμενη λύση είναι η χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα (open source). Η δημοφιλέστερη πλατφόρμα είναι το WordPress, καθώς σε αυτή είναι στημένο πάνω από το 43% των ιστοσελίδων παγκοσμίως.

Ορισμένες εταιρείες έχουν αναπτύξει δικές τους πλατφόρμες κλειστού κώδικα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

  • Να εκτοξεύεται το κόστος κατασκευής, καθώς χρεώνεται η άδεια χρήσης της πλατφόρμας.

  • Αυξάνονται κατακόρυφα τα λειτουργικά κόστη, καθώς θα πρέπει να συνεχίσετε να πληρώνετε την άδεια χρήσης για πάντα!

  • Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι από τη συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής δεν θα μπορείτε να μεταφέρετε την ιστοσελίδα σας σε άλλο πάροχο!

5. Τι εικαστικός σχεδιασμός θα χρησιμοποιηθεί;

Το εικαστικό της ιστοσελίδας σας θα σχεδιαστεί ειδικά για εσάς ή θα χρησιμοποιεί ένα premium theme που θα προσαρμοστεί στις ανάγκες σας; Η χρήση προκατασκευασμένου θέματος δεν είναι μία κακή λύση ανάγκης, αντιθέτως αποτελεί μία εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική. Αρκεί όμως να το γνωρίζετε και να είναι συνειδητή δική σας επιλογή.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα premium theme, από αξιόπιστο κατασκευαστή με ενεργή υποστήριξη. Ένα θέμα αμφιβόλου ποιότητας χωρίς αναβαθμίσεις αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας ή ασυμβατότητας με τις νεότερες εκδόσεις της εφαρμογής σας (π.χ. WordPress).

6. Τι περιλαμβάνει το πακέτο φιλοξενίας;

Η εταιρεία που θα δημιουργήσει την ιστοσελίδα σας, συνήθως θα αναλάβει και τη φιλοξενία της. Αν και η υπηρεσία αυτή δεν ανήκει στη δημιουργία του site, είναι απαραίτητη και άρα επιβάλλεται να γνωρίζετε εκ των προτέρων:

  1. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του server.
  2. Τι εγγύηση διαθεσιμότητας (uptime) παρέχεται;
  3. Περιλαμβάνεται SSL Certificate;
  4. Περιλαμβάνεται η χρήση CDN;
  5. Περιλαμβάνεται η ανανέωση του domain name;
  6. Περιλαμβάνεται η συντήρηση της ιστοσελίδας;
  7. Περιλαμβάνονται υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Πόσους λογαριασμούς email της μορφή myname@mydοmain.gr θα δικαιούστε; Πού και πώς θα γίνεται η φιλοξενία του εταιρικού email σας;
  8. Ποια είναι η πολιτική τεχνικής υποστήριξης; (Μέρες και ώρες εξυπηρέτησης, τρόποι επικοινωνίας, τι καλύπτει κλπ.)

Φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων και πόσο θα σας κοστίζουν όλα αυτά σε ετήσια ή μηνιαία βάση. Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως απαραίτητα. Εάν η προσφορα κατασκευης ιστοσελιδας δεν αναφέρει τίποτα για τη φιλοξενία και τη συντήρηση, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά!

7. Κάντε πολλές ερωτήσεις!

Ζητήστε να σας εξηγήσουν οτιδήποτε δεν σας είναι απολύτως κατανοητό. Μία εταιρεία που ξέρει καλά τη δουλειά της και είναι ειλικρινής δεν θα αποφύγει καμία ερώτησή σας. Αντιθέτως, είναι υποχρέωσή της να διευκρινίσει τα πάντα σχετικά με την επένδυση που σκοπεύετε να κάνετε. Διότι η κατασκευή της εταιρικής σας ιστοσελίδας στις μέρες μας είναι μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις για την επιχείρησή σας!

Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε
όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Σχετικά Άρθρα

  • Πόσο κοστίζει η δημιουργια site; Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε μία ξεκάθαρη απάντηση, αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Θα μάθουμε πώς διαμορφώνεται το κόστος και, ναι, θα υπολογίσουμε μία ενδεικτική τιμή για τη δική σας ιστοσελίδα!

    ⏱ Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

  • Τι είναι το WordPress; Πόσο διαδεδομένο είναι και ποιοι το χρησιμοποιούν; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του; Σε αυτό το άρθρο απαντάμε με απλά λόγια σε όλες τις βασικές, αλλά τόσο σημαντικές ερωτήσεις.

    ⏱ Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά