Ένα από το πιο συνηθισμένα λάθη για όσους αποφασίζουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι να καταφεύγουν σε έτοιμα πακέτα eshop. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί συμβαίνει αυτό, τι πραγματικά προσφέρουν και γιατί είναι ένα λάθος που μπορεί να το πληρώσετε ακριβά.

Το πρόβλημα

Αποφασίσατε λοιπόν να προχωρήσετε στην κατασκευή eshop. Όμως δεν είστε εξοικειωμένοι με τις διαθέσιμες τεχνολογίες και με ορολογίες που ίσως ακούτε για πρώτη φορά. Πιθανώς δεν γνωρίζετε καν τι ακριβώς χρειάζεστε, ποια πλατφόρμα να προτιμήσετε και πόσο θα σας κοστίσει.

Όσα περισσότερα διαβάζετε, τόσο περισσότερο μπερδεύεστε. Εσείς θέλετε απλώς ένα eshop με ό,τι θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε να πουλάτε τα προϊόντα σας στο ίντερνετ και μία τιμή.

Έτοιμα πακέτα eshop - Το πρόβλημα

Έτοιμα πακέτα eshop: Η (υποτιθέμενη) λύση

Προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν όλη αυτή τη σύγχυση, που πιθανώς σκοπίμως έχουν προκαλέσει οι ίδιες με δυσνόητους όρους και περίπλοκες αναλύσεις, πολλές εταιρείες έρχονται να δώσουν «λύση» με «έτοιμα πακέτα eshop». Βάζουν στο τραπέζι βασικές και αυτονόητες λειτουργίες, τις ομαδοποιούν σε διαβαθμισμένα πακέτα και τα κοστολογούν με δελεαστικές τιμές.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούν «πακέτα», τα οποία (υποτίθεται ότι) προσφέρουν:

  1. Ολοκληρωμένες λύσεις
  2. Εύκολο και γρήγορο ξεκίνημα
  3. Οικονομικές τιμές

Αυτό ακριβώς που χρειάζεστε! Σωστά; Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά και ας δούμε τι κρύβεται πίσω από την κουρτίνα.

Έτοιμα πακέτα eshop: Ολοκληρωμένες λύσεις

Έτοιμα πακέτα eshop - Ολοκληρωμένες λύσεις

Τα περισσότερα από τα έτοιμα πακέτα eshop διαφημίζονται ως «ολοκληρωμένες λύσεις». Δηλαδή, θα καλύψουν... όλες τις ανάγκες σας.

Δυστυχώς το «ένα με απ’ όλα» μπορείτε να το πείτε μόνο αν θέλετε να παραγγείλετε πιτόγυρο, όχι eshop! Διότι είναι πρακτικά αδύνατο να συμπεριλάβετε όλες τις πιθανές λειτουργίες σε ένα eshop. Δεν θα μπορούσαμε ούτε καν να τις παραθέσουμε επιγραμματικά.

Κάθε eshop είναι ξεχωριστό κι έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην το θεωρείτε πιθανό, ωστόσο θα αντιμετωπίσετε προκλήσεις που ούτε καν έχετε σκεφτεί. Από τον τρόπο παρουσίασης των προϊόντων μέχρι τη βελτιστοποίηση του καλαθιού αγορών και τη διαχείριση των παραγγελιών.

Ποια λύση, λοιπόν, θεωρείται ολοκληρωμένη; Αυτή που καλύπτει τις δικές σας εξειδικευμένες ανάγκες. Πόσο πιθανό είναι να συμβαίνει αυτό με ένα έτοιμο πακέτο που δημιουργήθηκε για να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερους στη «χαμηλότερη τιμή της αγοράς»;

Έτοιμα πακέτα eshop: Εύκολο και γρήγορο ξεκίνημα

Έτοιμα πακέτα eshop - mind your step

Η επιλογή ενός «έτοιμου πακέτου» μπορεί να φαίνεται πολύ πιο απλή υπόθεση. Βλέπεις ποιο είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλεις και διαλέγεις ένα που πιστεύεις ότι θα κάνει τη δουλειά.

Φυσικά και είναι απλή, εάν έχετε τρεις συγκεκριμένες επιλογές. Είναι όμως σαν να διαλέγετε ανάμεσα σε τρία ζευγάρια παπούτσια για κάθε χρήση. Πόσο κατάλληλα θα είναι αν τα θέλετε για ορειβασία ή για τις επίσημες εξόδους σας;

Όσο για το γρήγορο ξεκίνημα, δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση το «γρήγορα» σημαίνει και «πρόχειρα». Η ταχύτητα υλοποίησης οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα eshop είναι προκατασκευασμένα. Δηλαδή όσοι επιλέξουν ένα συγκεκριμένο πακέτο, θα πάρουν ακριβώς το ίδιο οικονομικο eshop. Στην καλύτερη περίπτωση, θα προσαρμοστούν μόνο τα χρώματα. Όμως, κάθε προϊόν είναι διαφορετικό και για το καθένα απαιτείται διαφορετικός τρόπος παρουσίασης και πώλησης.

Μην επηρεάζεστε από ατάκες, όπως «eshop που πουλάνε»! Από τεχνικής άποψης, φυσικά και πουλάνε. Αλίμονο αν δεν το έκαναν ούτε αυτό! Το ερώτημα είναι… πόσες πωλήσεις θα κάνει το δικό σας;

Έτοιμα πακέτα eshop: Οικονομικές τιμές

Έτοιμα πακέτα eshop τιμές - Οικονομικο eshop

Εάν το κριτήριό σας είναι η χαμηλότερη τιμή, θυμηθείτε ότι η κάθε εταιρεία προφανώς έχει συμπεριλάβει διαφορετικές υπηρεσίες σε κάθε πακέτο, άρα συγκρίνοντας απλώς τιμές πιθανώς συγκρίνετε ανόμοια πράγματα.

Θυμηθείτε, ακόμη, αυτό που συνηθίζει να λέει ο λαός μας: «Ό,τι πληρώσεις παίρνεις». Σε αυτή την περίπτωση θα είστε τυχεροί ακόμη κι αν πάρετε.. ό,τι πληρώσετε.

Τις περισσότερες φορές τα «πακέτα» είναι σκοπίμως αρκετά ασαφή. Τα φθηνότερα ποντάρουν στην άγνοια του πελάτη και παρουσιάζουν ως ευκαιρία μία υπηρεσία πολύ χαμηλής ποιότητας. Στον αντίποδα, τα πανάκριβα πακέτα προσπαθούν να σας πουλήσουν κάτι που δεν χρειάζεστε ή – ακόμα χειρότερα – που πιθανώς δεν θα θέλατε να αποκτήσετε αν είχατε όλες τις πληροφορίες.

Μία άλλη παροιμία λέει: Η φθήνια τρώει τον παρά. Τι θα συμβεί καθώς θα προκύπτουν νέες ανάγκες; Θα μπορούν να καλυφθούν από την εφαρμογή του φθηνού έτοιμου πακέτου που επιλέξατε; Ακόμη κι αν αυτό είναι εφικτό, η εταιρεία που σας το παρέχει θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας; Και αν ναι, ποιο θα είναι το πρόσθετο κόστος;

Οι παγίδες των έτοιμων πακέτων eshop

Έτοιμα πακέτα eshop - παγίδες

Ας ανακεφαλαιώσουμε, συνοψίζοντας τις παγίδες που μπορεί να κρύβουν τα έτοιμα πακέτα eshop:

  • Εξυπηρετούν την εταιρεία που τα σχεδίασε και τα πουλάει, όχι εσάς και τις δικές σας πωλήσεις.

  • Αποτελούν έτοιμα προϊόντα και όχι προσαρμοσμένες λύσεις για τις δικές σας εξειδικευμένες ανάγκες.

  • Πρόκειται για προκατασκευασμένα - φασόν ηλεκτρονικά καταστήματα, που απλώς μπορούν να πουλήσουν, δεν βοηθούν στην αύξηση των δικών σας πωλήσεων.

  • Συνοδεύονται από ανύπαρκτη ή ανεπαρκή υποστήριξη.

  • Οι όποιες αναβαθμίσεις θα χρειαστούν στην πορεία είναι είτε ανέφικτες, είτε συνοδεύονται από υψηλό κόστος.

  • Μπορεί να ξεκινήσετε ακόμα και μέσα σε 2-3 ημέρες, αλλά σύντομα πιθανώς θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες και αδιέξοδα που μπορεί να σας οδηγήσουν ακόμα και σε πλήρη ανακατασκευή του eshop σας από την αρχή.

  • Στη χειρότερη περίπτωση, η εμπειρία μπορεί να είναι τόσο απογοητευτική που να συμπεράνετε εσφαλμένα ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι αποδοτικό και να εγκαταλείψετε το εγχείρημα.

Εξατομικευμένη προσφορά αντί για έτοιμα πακέτα eshop

Εξατομικευμένη προσφορά αντί για έτοιμα πακέτα eshop

Σε αντίθεση με τα έτοιμα πακέτα eshop, μία εξατομικευμένη προσφορά θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας, ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το διαθέσιμο budget σας. Δημιουργήστε ένα δικό σας πακέτο που να ταιριάζει στις ανάγκες σας, μην προσπαθείτε να ταιριάξετε τις ανάγκες σας σε ένα έτοιμο πακέτο.

Αντίθετα με μία διαδεδομένη άποψη, η εξατομικευμένη λύση δεν σημαίνει ότι θα είναι ακριβότερη. Μάλιστα, μπορεί να κοστίσει ακόμα και φθηνότερα, καθώς θα συμπεριλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά που πραγματικά χρειάζεστε και θα αφήνει εκτός όσα είναι περιττά ή θα τα χρειαστείτε αργότερα.

Εάν απευθυνθείτε σε μία σοβαρή εταιρεία, ένας σύμβουλος θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις. Μην είστε επιφυλακτικοί και απαντήστε σε όλες με ειλικρίνεια. Δεν προσπαθεί να σας «ψαρέψει» για να σας χρεώσει αναλόγως... Αντιθέτως, κάνει σωστά τη δουλειά του! Και η δουλειά του ως σύμβουλος είναι να σας συμβουλέψει. Θα πρέπει λοιπόν να συγκεντρώσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί, ώστε να σας προτείνει την καλύτερη λύση για τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας.

Προτείνουμε να ζητήσετε εξατομικευμένες προσφορές από τουλάχιστον τρεις εταιρείες. Έτσι θα λάβετε συγκρίσιμες προσφορές, καθώς θα αφορούν στα ίδια χαρακτηριστικά. Για να τις αξιολογήσετε, συνιστούμε να διαβάσετε τι πρέπει να προσέξετε σε μία προσφορά για την κατασκευή ιστοσελίδας και πώς διαμορφώνεται η τιμή για τη δημιουργία ενός site.

Ακόμα και από το διερευνητικό στάδιο θα μπορέσετε να καταλάβετε κατά πόσο η κάθε εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά την επένδυση στην οποία πρόκειται να προχωρήσετε. Πώς; Από το χρόνο που θα αφιερώσει για να συζητήσει τις ανάγκες σας, να απαντήσει στις απορίες σας και να σας προτείνει λύσεις σε πιθανά προβλήματα, πριν καν ακόμα γίνετε πελάτης της.

Στην ISTODATA προσφέρουμε εντελώς δωρεάν ένα ωριαίο συμβουλευτικό ραντεβού. Ζητήστε να σας καλέσουμε για να προγραμματίσουμε το δικό σας και να συζητήσουμε τις δικές σας ανάγκες!

Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε
όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Σχετικά Άρθρα