Κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, πρέπει να διαθέτει ένα αξιόπιστο εταιρικό email, ώστε να διασφαλίζει ότι θα έχει καλή και συνεχή επικοινωνία με τους πελάτες της. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να χάσετε πωλήσεις ή ακόμα και να βλάψετε τη φήμη σας.

Πολλές φορές, όταν απευθύνεστε σε έναν πάροχο για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας σας μπορεί να σας προσφέρει δωρεάν από έναν έως και απεριόριστους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό, ειδικά εάν είναι η πρώτη φορά που μπαίνετε στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ.

Ωστόσο, η φιλοξενία του ιστοτόπου και του email στον ίδιο διακομιστή δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Για την ακρίβεια μπορεί ν' αποδειχθεί πολύ κακή ιδέα, και αυτοί είναι οι 5 πιο σημαντικοί λόγοι για να μην το κάνετε:

1. Εάν “πέσει” η ιστοσελίδα σας, το ίδιο θα συμβεί και με το εταιρικό email σας

Εάν “πέσει” η ιστοσελίδα σας, το ίδιο θα συμβεί και με το εταιρικό email σας

Η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει web server που να λειτουργεί αδιάλειπτα. Ακόμα και για λόγους συντήρησης, υπάρχουν μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα που δεν είναι προσβάσιμος. Και φυσικά, πάντα υπάρχει η περίπτωση μιας βλάβης ή μιας επίθεσης, που θα τον θέσει εκτός λειτουργίας για περισσότερο χρόνο.

Τι θα συμβεί εάν στον ίδιο server φιλοξενείται και το email σας; Δεν θα είναι διαθέσιμο ούτε αυτό. Έτσι, οι πελάτες σας όχι μόνο δεν θα μπορούν επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας, αλλά ούτε και να σας στείλουν email. Αλλά κι εσείς δεν θα μπορείτε να στείλετε email, ούτε καν στον πάροχό σας για να ζητήσετε βοήθεια!

2. Η φιλοξενία ιστοσελίδων είναι για να φιλοξενεί ιστοσελίδες, όχι emails

Η φιλοξενία ιστοσελίδων είναι για να φιλοξενεί ιστοσελίδες, όχι emails

Ένας web server είναι σχεδιασμένος πρωτίστως για να φιλοξενεί ιστοσελίδες, όχι emails. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα συστήματά του είναι ειδικά προσαρμοσμένα για να φιλοξενούν ιστότοπους και η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι δευτερεύον ζήτημα.

Το εταιρικό email παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησής σας. Οπότε είναι ζωτικής σημασίας να έχετε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη, εάν τη χρειαστείτε. Όταν ιστοσελίδα και emails φιλοξενούνται σε ξεχωριστούς διακομιστές, έχετε καλύτερη υποστήριξη και από τους δύο παρόχους, καθώς και οι δύο διαθέτουν εξειδικευμένη εμπειρία στους τομείς τους. Έκαστος στο είδος του!

3. Το εταιρικό email σας καταναλώνει τους πόρους της ιστοσελίδας σας

Το εταιρικό email καταναλώνει τους πόρους της ιστοσελίδας

Από τεχνικής άποψης, email και ιστοσελίδα είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα με διαφορετικές απαιτήσεις. Όταν φιλοξενούνται μαζί λειτουργούν ανταγωνιστικά, διεκδικώντας τους κοινούς πόρους του συστήματος. Έτσι, ουσιαστικά, το εταιρικό email σας “σαμποτάρει” την ιστοσελίδα σας και το αντίστροφο.

Η λειτουργία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απαιτεί τη χρήση πόρων, όπως RAM και CPU, που προορίζονται κυρίως για την ιστοσελίδα σας και ενδέχεται να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της.

Επιπλέον, ο αποθηκευτικός χώρος που έχετε στη διάθεσή σας είναι πολύ πιθανό να καταληφθεί από τα εισερχόμενα και εξερχόμενά σας. Εάν όλα αυτά τα μηνύματα και τα συνημμένα αποθηκεύονται στον ίδιο αποθηκευτικό χώρο με τα αρχεία και τη βάση δεδομένων της ιστοσελίδας σας, μπορεί σύντομα να εξαντληθεί.

1 GB μπορεί να είναι άφθονος χώρος για την ιστοσελίδα σας, όχι όμως και για τα emails. Σε αντίθεση, ένας πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να σας προσφέρει δεκάδες ή και εκατοντάδες gigabytes με πολύ χαμηλό κόστος, για να κρατάτε αποθηκευμένα όλα τα μηνύματά σας για πάντα!

4. Το λογισμικό φιλοξενίας ιστοσελίδων για τα emails είναι ανεπαρκές

Το λογισμικό φιλοξενίας ιστοσελίδων για το εταιρικό email είναι ανεπαρκές

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων είναι σχεδιασμένες για τη διαχείριση ιστότοπων και όχι μηνυμάτων email. Αυτό σημαίνει ότι η διεπαφή και η λειτουργικότητα του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρέχεται δεν θα είναι στο αναμενόμενο επίπεδο.

Εάν έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε το Gmail ή το Yahoo Mail, θα απογοητευτείτε πολύ από τη χρήση του εταιρικού email σας, καθώς το λογισμικό είναι σχεδιασμένο κυρίως για την υποστήριξη και τη συντήρηση της ιστοσελίδας σας.

Στην πραγματικότητα, η φιλοξενία ενός ιστότοπου απαιτεί ένα εντελώς διαφορετικό είδος λειτουργικότητας και συστημάτων σε σύγκριση με τη φιλοξενία ενός email. Αυτό καθιστά τα συστήματα φιλοξενίας ιστοσελίδων φτωχά σε ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως ο έλεγχος ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.

Ναι, η ξεχωριστή φιλοξενία του εταιρικού email σας μπορεί να κοστίσει κάτι παραπάνω. Όμως έτσι θα είναι πολύ πιο αξιόπιστο και θα ξέρετε ότι επενδύετε σε αξιόλογα συστήματα για την επιχείρησή σας.

5. Χρειάζεστε ελευθερία κινήσεων για το εταιρικό email σας

Χρειάζεστε ελευθερία κινήσεων για το εταιρικό email σας

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε όταν ο ιστότοπος και το εταιρικό email σας φιλοξενούνται στον ίδιο διακομιστή είναι η έλλειψη φορητότητας.

Μερικές φορές μπορεί να προκύψουν περιστάσεις που μπορεί να σας κάνουν να θέλετε να αλλάξετε πάροχο για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας σας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς υποστήριξης, σε αύξηση των τιμών ή σε άλλα προβλήματα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, θα πρέπει η όλη διαδικασία να είναι ομαλή, ιδιαίτερα αν θέλετε να πάρετε μαζί σας τα email σας.

Εάν τα email φιλοξενούνται από τον ίδιο πάροχο, το να τα πάρετε μαζί σας μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Μπορείτε να την παρακάμψετε, εγκαταλείποντας εντελώς τα παλιά email σας, αλλά αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες. Μπορεί να χάσετε όλες τις επαφές σας ή να επηρεάσετε τις προηγούμενες επικοινωνίες με τους προμηθευτές, τους πελάτες σας ή οποιονδήποτε άλλον παίζει σημαντικό ρόλο στις συναλλαγές της επιχείρησής σας.

Ωστόσο, εάν τα emails και ο ιστότοπός σας φιλοξενούνται ξεχωριστά, θα αποφύγετε τον παραπάνω πονοκέφαλο. Θα είστε πολύ πιο ασφαλείς αν η ηλεκτρονική σας αλληλογραφία αποθηκεύεται σε διαφορετικό διακομιστή και η μετεγκατάσταση της ιστοσελίδας σας θα είναι πολύ πιο απλή υπόθεση.

Οι δημοφιλέστεροι πάροχοι για εταιρικό email

Πού μπορείτε λοιπόν να φιλοξενήσετε το εταιρικό email σας για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο; Στον παρακάτω πίνακα συγκεντρώσαμε τους δημοφιλέστερους παρόχους:

Πάροχος Δωρεάν Δοκιμή Αποθηκευτικός Χώρος Τιμή από
Google Workspace Όχι από 30 GB / χρήστη $6 / χρήστη / μήνα
Zoho Mail Ναι από 5 GB / χρήστη $1 / χρήστη / μήνα
Microsoft 365 Όχι από 50GB / χρήστη $5 / χρήστη / μήνα
Rackspace Ναι από 25GB / χρήστη $3 / χρήστη / μήνα
Amazon WorkMail Ναι από 50 GB / χρήστη $4 / χρήστη / μήνα
FastMail Ναι από 2 GB / χρήστη $3 / χρήστη / μήνα
MXRoute Όχι από 10 GB συνολικά $45 / έτος
Papaki Όχι από 1 GB συνολικά €2,5 / μήνα

Πώς φιλοξενούμε το εταιρικό email σας στην ISTODATA

Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα ποιότητας, βελτιστοποιούμε τους διακομιστές μας αποκλειστικά για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας σας και φιλοξενούμε τα εταιρικά emails σας στο Zoho Mail, μία από τις πιο προηγμένες και αξιόπιστες πλατφόρμες.

Ως επίσημος συνεργάτης, όχι μόνο αναλαμβάνουμε να διασυνδέσουμε το domain σας, αλλά σας παρέχουμε απευθείας την πρωτοβάθμια τεχνική υποστήριξη, στο πλαίσιο των Helpdesk υπηρεσιών μας.

Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε
όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Σχετικά Άρθρα