Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 3 στα 4 καλάθια αγορών εγκαταλείπονται από τους πελάτες, γεγονός που καθιστά την εγκατάλειψη καλαθιού ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα των περισσότερων eshop.

Με ένα τέτοιο τεράστιο ποσοστό, είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθείτε στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών, όχι μόνο κατά την πλοήγηση στον ιστότοπό σας, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ολοκλήρωσης της παραγγελίας. Ακόμη και τα πιο απλά λάθη μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια πωλήσεων και εσόδων, χωρίς καν να αντιληφθείτε την αιτία.

Αν και δεν είναι δυνατό να σταματήσετε εντελώς την εγκατάλειψη καλαθιού, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να τη μειώσετε. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε τι είναι αυτό που κάνει τους δυνητικούς πελάτες σας να εγκαταλείπουν το καλάθι τους.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε η Statista με 3.000 ερωτηθέντες.

Κυριότεροι λόγοι για την εγκατάλειψη καλαθιού

Εγκατάλειψη Καλαθιού: 8 αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Ας δούμε μία - μία τις σημαντικότερες αιτίες που οδηγούν σε εγκατάλειψη του καλαθιού αγορών και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε.

1. Κόστος Αποστολής

Το 85% των χρηστών εγκαταλείπουν το καλάθι τους λόγω υψηλών ή απροσδόκητων εξόδων αποστολής. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας "Compete Online Shopper", τα υψηλά έξοδα αποστολής αξιολογήθηκαν ως ο υπ' αριθμόν ένα λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές δεν ήταν ικανοποιημένοι από την εμπειρία των ηλεκτρονικών αγορών τους. Το 93% των αγοραστών ανέφεραν επίσης ότι η δωρεάν αποστολή των παραγγελιών θα τους ενθάρρυνε ν’ αγοράσουν περισσότερα προϊόντα στο διαδίκτυο. Οι συμβουλές μας:

 • Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσφέρετε δωρεάν αποστολή
 • Ή μία ενιαία σταθερή χρέωση αποστολής.

 • Συμπεριλάβετε λεπτομέρειες στις σελίδες των προϊόντων.

 • Να έχετε μία σελίδα στον ιστότοπό σας αφιερωμένη στις πληροφορίες αποστολής.

 • Δώστε κίνητρα για υψηλότερες αγορές, προσφέροντας δωρεάν αποστολή σε παραγγελίες άνω ενός συγκεκριμένου ποσού.

2. Κόστος Παραγγελίας

Το 36% των αγοραστών εγκαταλείπουν το καλάθι τους, επειδή το κόστος της παραγγελίας τους έγινε πολύ ακριβό. Αν και κάποιοι μπορεί να μην σκέφτονται καν να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, υπάρχουν μερικές τακτικές που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε για να μειώσετε το ποσοστό εγκατάλειψης:

 • Προσφέρετε μία μικρή έκπτωση σε παραγγελίες άνω ενός συγκεκριμένου ποσού.
 • Ή προσφέρετε δωρεάν έξοδα αποστολής για παραγγελίες άνω ενός συγκεκριμένου ποσού.

 • Μπορείτε ακόμη και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσφέρετε ένα εκπτωτικό κουπόνι στους πελάτες που έρχονται για πρώτη φορά.

Εγκατάλειψη καλαθιού αγορών - έκπτωση

3. Ασφάλεια

Το 26% των αγοραστών εγκαταλείπουν το καλάθι τους λόγω φόβων για την ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι ένα μεγάλο θέμα στο διαδίκτυο. Οι χρήστες θέλουν να είναι σίγουροι ότι τα στοιχεία τους είναι ασφαλή όταν πραγματοποιούν μία online αγορά, και δεν αποτελεί έκπληξη το γιατί! Πώς μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε το καλάθι σας πιο ασφαλές και να μεταφέρετε αίσθημα ασφάλειας στους πελάτες σας;

 • Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε πιστοποιητικό SSL.

 • Προβάλετε λογότυπα πιστωτικών καρτών.

 • Προβάλετε την ασφάλεια με σφραγίδες και εικονίδια.

 • Προβάλετε σήματα ασφαλούς πληρωμής, όπως τραπεζών και του PayPal.

 • Προβάλετε λογότυπα προμηθευτών και συνεργατών.

 • Εφαρμόστε προηγμένες λειτουργίες ταυτοποίησης για τη χρήση πιστωτικής κάρτας.

 • Έχετε εμφανές ένα κουμπί επικοινωνίας / τον αριθμό τηλεφώνου σας, για να δείξετε την προθυμία σας να βοηθήσετε τους πελάτες.

 • Δημιουργήστε μία σελίδα αφιερωμένη στην Ασφάλεια Συναλλαγών. Ενημερώστε τους πελάτες σας ότι φροντίζετε για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών τους και παρουσιάστε όλα τα μέτρα που λαμβάνετε για να τη διασφαλίσετε.

4. Επιλογές Πληρωμής

Το 21% των αγοραστών εγκαταλείπουν το καλάθι τους λόγω ελλιπών επιλογών πληρωμής. Δώστε τους λοιπόν όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές. Κάποιοι προτιμούν να πληρώσουν με την πιστωτική τους κάρτα, άλλοι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να πληρώσουν μέσω Paypal ή ακόμα και κατά την παραλαβή της παραγγελίας τους με αντικαταβολή.

Εγκατάλειψη καλαθιού και τρόποι πληρωμής
 • Βεβαιωθείτε ότι το καλάθι αγορών σας υποστηρίζει όλες τις μεγάλες πιστωτικές κάρτες.

 • Προσφέρετε πληρωμές με Paypal. Μπορεί να σας αποθαρρύνει η μεγάλη προμήθεια, ωστόσο κάποιοι το εμπιστεύονται περισσότερο ακόμα και από τους μηχανισμούς των τραπεζών.

 • Προσφέρετε πληρωμές με κατάθεση ή έμβασμα στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

 • Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε λογαριασμούς για όλες τις μεγάλες τράπεζες. Τα έξοδα για πληρωμή μέσω e-banking από την τράπεζα του αγοραστή στη δική σας μπορεί να αποθαρρύνουν την αγορά.

 • Προσφέρετε πληρωμές με αντικαταβολή.

5. Η ιστοσελίδα σας δεν είναι φιλική για κινητά

Το 14% των αγοραστών εγκαταλείπουν το καλάθι τους επειδή η διαδικασία αγορών δεν λειτουργεί καλά σε κινητά ή τάμπλετ. Βεβαιωθείτε ότι ολόκληρος ο ιστότοπός σας είναι φιλικός προς τα κινητά. Το 2014 η Shopify ανέφερε ότι το ένα τρίτο των παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου προήλθε από κινητή συσκευή και όχι από υπολογιστή. Αν ο ιστότοπός σας ακόμη και σήμερα δεν διαθέτει ανταποκρινόμενο σχεδιασμό, χωρίς αμφιβολία χάνετε πωλήσεις.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΛΑΘΙΟΥ ΑΝΑ ΣΥΣΚΕΥΗ

Εγκατάλειψη καλαθιού ανά συσκευή

6. Η ιστοσελίδα σας είναι αργή

Υπολογίζεται ότι το 14% των αγοραστών εγκαταλείπουν το καλάθι τους επειδή ο ιστότοπος είναι πολύ αργός. Εάν το eshop σας είναι αργό, αυτό μπορεί να είναι κατασκευαστικό πρόβλημα ή/και πρόβλημα φιλοξενίας. Διερευνήστε το με έναν ειδικό. Συνήθως υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο εφαρμογής.

Επίσης, ίσως χρειαστεί να αναβαθμίσετε την υποδομή φιλοξενίας του eshop σας ή ακόμα και να αλλάξετε πάροχο. Μην το βλέπετε ως ένα επιπλέον κόστος. Όσο η ιστοσελίδα σας παραμένει αργή χάνετε χρήματα και αυτό μπορεί να σας κοστίζει πολύ πιο ακριβά!

7. Δύσκολο Checkout

Υπολογίζεται ότι το 13% των αγοραστών εγκαταλείπουν το καλάθι τους επειδή η διαδικασία ολοκλήρωσης της παραγγελίας είναι περίπλοκη και απαιτητική. Ο εξορθολογισμός του καλαθιού σας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μειώσετε την εγκατάλειψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε το checkout σε ένα βήμα, καθώς ο χρήστης μπορεί να μπερδευτεί ακόμα περισσότερο.

Εάν ο χρήστης έχει αποφασίσει να αγοράσει ένα προϊόν, η δουλειά σας είναι να τον περάσετε από το ταμείο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Για να το πετύχετε αυτό, ζητήστε του όσο το δυνατόν λιγότερα.

 • Μειώστε τον αριθμό των περιττών βημάτων.

 • Εμφανίστε σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο πελάτης στη διαδικασία πληρωμής.

 • Εμφανίστε μία προτροπή σύνδεσης σε πελάτες που επιστρέφουν, προτείνοντας τη χρήση αποθηκευμένων διευθύνσεων.

 • Δώστε τη δυνατότητα στους χρήστες να ολοκληρώσουν την παραγγελία τους ως επισκέπτες, αν δεν θέλουν να εγγραφούν.

 • Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητάτε από τους πελάτες μόνο τον ταχυδρομικό τους κώδικα και να χρησιμοποιείτε μία βάση δεδομένων για να επιστρέψετε πιθανές διευθύνσεις.

 • Ζητήστε κάθε απαιτούμενη πληροφορία μόνο μία φορά.

8. Επιστροφές

Υπολογίζεται ότι το 11% των αγοραστών εγκαταλείπουν το καλάθι τους λόγω της πολιτικής επιστροφών. Διευκολύνετε τους πελάτες σας να κάνουν επιστροφές, ή ακόμα καλύτερα κάντε τις δωρεάν.

Ανάκτηση Καλαθιού Αγορών

Ανάκτηση Καλαθιού Αγορών

Αν και πάντα θα χάνετε ένα ποσοστό των πελατών στο ταμείο σας, μπορείτε να ανακτήσετε αρκετές από τις ανολοκλήρωτες πωλήσεις εάν εφαρμόσετε μία στρατηγική ανάκτησης.

Μία πολύ καλή ιδέα είναι να προτρέπετε (αλλά όχι να εξαναγκάζετε) τους επισκέπτες να δημιουργήσουν λογαριασμό ή και να εγγραφούν στο newsletter σας, ως μέρος της διαδικασίας πληρωμής. Έτσι θα μπορείτε να τους στέλνετε αυτοματοποιημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 • Στείλτε στον πελάτη ένα email αμέσως μετά την εγκατάλειψη του καλαθιού.

 • Στείλτε άλλο ένα email λίγες ώρες μετά, και στη συνέχεια έως και δύο ημέρες μετά.

 • Φροντίστε να εμφανίσετε τα προϊόντα στο καλάθι τους.

 • Παρακινήστε τους να ολοκληρώσουν την παραγγελία, δίνοντάς τους έναν κωδικό εκπτωτικού κουπονιού.

 • Εναλλακτικά, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με τον πελάτη προσωπικά. Μπορεί ν’ ανακαλύψετε ένα ζήτημα που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ πριν.

Περαιτέρω Ανάγνωση

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγκατάλειψη του καλαθιού αγορών, ανατρέξτε σε αυτά τα εξαιρετικά άρθρα:

Συμπέρασμα

Ορίστε, λοιπόν, οι κυριότεροι λόγοι για την εγκατάλειψη του καλαθιού και τα βήματα που θα σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε το καλάθι σας για να μειώσετε τις χαμένες πωλήσεις. Όπως συμβαίνει με όλα, ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε αλλαγές είναι να τις δοκιμάσετε, ώστε να μπορείτε να δείτε πώς οι διάφορες πτυχές του ηλεκτρονικού σας καταστήματος επηρεάζουν τις πωλήσεις, και να συνεχίσετε να βελτιστοποιείτε τον ιστότοπό σας βήμα - βήμα.

Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε
όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Σχετικά Άρθρα