Αφού βρίσκεστε σε αυτή τη σελίδα, μάλλον έχετε αποφασίσει - ή τουλάχιστον σκέφτεστε - ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στη δημιουργία επαγγελματικής ιστοσελίδας. Το κόστος κατασκευής είναι το πρώτο που σας απασχολεί, αλλά πιθανότατα είτε δεν βρίσκετε ξεκάθαρες απαντήσεις, είτε διαπιστώνετε ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές. Γιατί αλήθεια είναι τόσο δύσκολο να βρείτε μία απάντηση σε μία τόσο απλή ερώτηση; «Πόσο κοστίζει;»

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις

Θα ρωτούσατε ποτέ «πόσο κοστίζει ένα αυτοκίνητο»; Φυσικά όχι! Θα έπρεπε να αποφασίσετε πρώτα τι είδος αυτοκίνητο θέλετε. Αγροτικό, επιβατικό, βαν; Επίσης αν θέλατε για παράδειγμα ένα επιβατικό αυτοκίνητο θα έπρεπε να αποφασίσετε κατηγορία, τα κυβικά του, τον εξοπλισμό του κλπ. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις ιστοσελίδες.

Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε πώς δημιουργείται μία επιτυχημένη ιστοσελίδα βήμα - βήμα και τι κόστη υπάρχουν σε κάθε στάδιο. Έτσι, θέτοντας στον εαυτό σας τις σωστές ερωτήσεις, θα είστε σε θέση να καταλάβετε τι ακριβώς χρειάζεστε, να κάνετε τις σωστές επιλογές και να υπολογίσετε πόσο θα σας κοστίσει τελικά.

Πάγια και Λειτουργικά Κόστη Ιστοσελίδας

Ας ξεκινήσουμε διαχωρίζοντας τα κόστη... Μία ιστοσελίδα έχει πάγια κόστη και λειτουργικά έξοδα. Τα πάγια κόστη περιλαμβάνουν κυρίως την αρχική επένδυση, αλλά και όποιες επεκτάσεις χρειαστούν να γίνουν αργότερα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Αφορούν στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργικότητα του site. Πληρώνονται μία φορά και είναι αυτά με τα οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

Τα λειτουργικά έξοδα καταβάλλονται συνήθως ετησίως και επιγραμματικά περιλαμβάνουν:

Στάδια υλοποίησης και πώς διαμορφώνουν την τελική τιμή

Τώρα που κάναμε έναν αρχικό διαχωρισμό στα κόστη, ας δούμε πώς διαμορφώνεται η τιμή δημιουργίας ενός site. Προσέξτε ότι αναφερόμαστε σε δημιουργία, διότι η κατασκευή αποτελεί μόνο ένα σκέλος της διαδικασίας και μάλιστα το τελευταίο. Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά και ας δούμε ποια είναι τα βήματα - ή τουλάχιστον ποια πρέπει να είναι, αν η εταιρεία που θα επιλέξετε ξέρει καλά τη δουλειά της και σέβεται την επένδυσή σας.

Κάθε βήμα περιλαμβάνει υπηρεσίες και δαπάνες που διαμορφώνουν το συνολικό κόστος για τη δημιουργία του site σας. «Γεννούν» επίσης ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να απαντήσετε για να βρείτε τι πραγματικά χρειάζεστε. Έχοντας υπόψη σας το budget που διαθέτετε και ότι κάθε απάντηση έχει το δικό της κόστος, μπορείτε να προσαρμόσετε το κάθε βήμα στις ανάγκες και τις δυνατότητές σας.

Βήμα 1: Καθορισμός στόχου

Αρχικά θα πρέπει να καθοριστεί ο στόχος της ιστοσελίδας σας. Για παράδειγμα, επιδιώκετε να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας, να προσελκύσετε νέους πελάτες για τις υπηρεσίες που παρέχετε, να πουλάτε online τα προϊόντα σας; Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεστε και τι γλώσσα μιλάει;

Μην αγχώνεστε! Μία έμπειρη εταιρεία διαθέτει διαδικασίες (συνέντευξη, ερωτηματολόγια κλπ) που θα βοηθήσουν εσάς, αλλά και την ίδια, στον καθορισμό των στόχων. Κάθε στόχος απαιτεί διαφορετική προσέγγιση κι ενδεχομένως διαφορετική πλατφόρμα υλοποίησης.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε:

 • Χρειάζεστε μία απλή εταιρική ιστοσελίδα ή eshop;

 • Θα είναι πολύγλωσση και αν ναι πόσες γλώσσες θα "μιλάει";

 • Θα κατασκευαστεί σε custom εφαρμογή ή σε ένα CMS ανοιχτού κώδικα όπως το WordPress;

Βήμα 2: Αρχιτεκτονική μελέτη

Αφού οριστούν οι στόχοι, ακολουθεί μία μελέτη για την επίτευξή τους. Η δομή του μενού, αλλά και της κάθε σελίδας ξεχωριστά, παίζουν καθοριστικό ρόλο. Επίσης, ίσως κριθεί αναγκαία η ενσωμάτωση εξειδικευμένων εργαλείων. Το site σας δεν πρέπει να είναι άλλη μία μπροσούρα σας στο διαδίκτυο, αλλά ένα αποδοτικό εργαλείο και η βάση για το ψηφιακό μάρκετινγκ της εταιρείας σας.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε:

 • Απαιτείται σύστημα κρατήσεων ή διαχείρισης ραντεβού;

 • Θέλετε να προβάλετε τη δουλειά σας ή τον επαγγελματικό σας χώρο με photo galleries;

 • Χρειάζεστε blog για την ανάρτηση άρθρων και νέων της εταιρείας σας;

Αυτές είναι μόνο λίγες ενδεικτικές λειτουργίες που θα μπορούσε να χρειάζεται ο ιστότοπός σας. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Οποιοδήποτε χαρακτηριστικό προσθέσετε θα έχει ένα μικρό ή μεγάλο κόστος, ανάλογα με τον χρόνο που απαιτείται για την υλοποίησή του.

Βήμα 3: Εικαστικός σχεδιασμός

Σε αυτή τη φάση πιάνει δουλειά ο web designer, ο οποίος αναλαμβάνει να διαμορφώσει το εικαστικό της ιστοσελίδας σας. Θα πρέπει ν’ ακολουθήσει το αρχιτεκτονικό σχέδιο και να ενσωματώσει τα χαρακτηριστικά της εταιρικής σας ταυτότητας, εφόσον διαθέτετε. Με την επιλογή των κατάλληλων χρωματικών συνδυασμών και τον σχεδιασμό όλων των γραφικών στοιχείων, είναι υπεύθυνος ώστε το τελικό οπτικό αποτέλεσμα να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων.

Αυτό το βήμα έχει αρκετά υψηλό κόστος και συχνά παρακάμπτεται. Αν δεν διαθέτετε το απαραίτητο budget υπάρχουν καλές και οικονομικές εναλλακτικές.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε:

 • Το εικαστικό θα σχεδιαστεί από web designer ειδικά για την ιστοσελίδα σας;

 • Μήπως είναι προτιμότερο, με βάση και το διαθέσιμο budget, να προτιμήσετε ένα premium theme;

Βήμα 4: Δημιουργία περιεχομένου

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας παίζει έναν από τους πιο καθοριστικούς ρόλους στην επίτευξη τον στόχων. Και όταν λέμε περιεχόμενο, εννοούμε τα κείμενα και τις φωτογραφίες.

Φυσικά μπορείτε να γράψετε μόνοι σας τα κείμενά σας. Εάν όμως θέλετε επαγγελματικό αποτέλεσμα, σίγουρα ένας κειμενογράφος θα αναδείξει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας με τον καλύτερο τρόπο. Μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά απαιτείται τεχνική ώστε το κείμενο να υπηρετήσει αποδοτικά τους στόχους της ιστοσελίδας. Το κόστος θα εξαρτηθεί από την έκταση των κειμένων και από τον βαθμό δυσκολίας, εάν το αντικείμενό σας είναι αρκετά εξειδικευμένο.

Επιπλέον, το φωτογραφικό υλικό, εάν δεν διαθέτετε ήδη, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό των εξόδων σας. Ίσως χρειαστεί να κάνετε μία φωτογράφηση των εγκαταστάσεων ή των προϊόντων σας. Εναλλακτικά, υπάρχουν διάφορες βιβλιοθήκες από τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε κατάλληλες επαγγελματικές φωτογραφίες.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε:

 • Η συγγραφή των κειμένων θα ανατεθεί σε κειμενογράφο;

 • Θα κάνετε επαγγελματική φωτογράφηση των προϊόντων ή των εγκαταστάσεών σας;

 • Θα προμηθευτείτε φωτογραφίες από κάποια βιβλιοθήκη;

Βήμα 5: Υλοποίηση - Κατασκευή

Όλα τα προηγούμενα αποτελούν ουσιαστικά την προπαρασκευή για την κατασκευή της ιστοσελίδας. Ο web developer παίρνει σειρά και αναλαμβάνει να ενώσει όλα τα κομμάτια. Έχοντας στα χέρια του το αρχιτεκτονικό σχέδιο, τον εικαστικό σχεδιασμό και τα «οικοδομικά» υλικά (περιεχόμενο), προχωράει στο «χτίσιμο» του site. Είναι πολύ σημαντικό η κατασκευή να γίνει με τον πιο άρτιο τεχνικά τρόπο, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η ταχύτητα, η ασφάλεια, η ομαλή λειτουργία, αλλά και η αποτελεσματικότητα της ιστοσελίδας.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε:

 • Ποιος θα κατασκευάσει την ιστοσελίδα;

 • Διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία;

 • Θα είναι σε θέση να σας παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη για οτιδήποτε χρειαστείτε στο μέλλον;

 • Θα επιλέξετε κάποιο έτοιμο οικονομικό πακέτο, τη φθηνότερη προσφορά ή αυτή που σας παρέχει την καλύτερη σχέση ποιότητας - τιμής;

Ας ανακεφαλαιώσουμε...

 1. Η υλοποίηση μιας επιτυχημένης ιστοσελίδας διακρίνεται σε πέντε βασικά στάδια.
 2. Από κάθε στάδιο προκύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε.
 3. Απαντώντας στα ερωτήματα ανακαλύπτετε τις ανάγκες σας και διαμοφώνετε το κόστος.

Τώρα έχετε μία εικόνα για το τι χρειάζεται μία ιστοσελίδα και τι χρειάζεστε εσείς. Συνεπώς μπορείτε πλέον να ζητήσετε στοχευμένες προσφορές από εταιρείες του χώρου. Πιθανώς θα διαπιστώσετε μεγάλες διαφορές στις τιμές, ενώ μπορεί να υπάρχουν και παγίδες που δεν υποπτεύεστε. Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε σε μία προσφορά κατασκευής ιστοσελίδας.

Υπολογίστε ένα ενδεικτικό κόστος για τη δική σας ιστοσελίδα

Φυσικά, κάθε εταιρεία κοστολογεί τις υπηρεσίες της διαφορετικά. Ωστόσο, για να σας διευκολύνουμε, δημιουργήσαμε ένα εργαλείο αυτόματου υπολογισμού τιμής με βάση τον δικό μας τιμοκατάλογο. Απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις, υπολογίστε άμεσα μία ενδεικτική τιμή για τη δημιουργία της δική σας ιστοσελίδα!

Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε
όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Σχετικά Άρθρα