Πιθανώς έχετε διαβάσει πολλά άρθρα που εξηγούν γιατί η δημιουργία eshop είναι απαραίτητη. Και είναι αλήθεια. Υπάρχουν όμως και προϋποθέσεις ώστε αυτό το σημαντικό βήμα για την επιχείρησή σας να οδηγήσει σε αύξηση του τζίρου σας. Χωρίς αυτές, γνωρίζετε μόνο τη μισή αλήθεια. Και δυστυχώς οι περισσότεροι δεν αναφέρουν την άλλη μισή, επειδή είναι πιθανό να σας αποθαρρύνει...

Στο ίντερνετ θα βρείτε υπερβολικά πολλές πληροφορίες για τη δημιουργια eshop. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό, καθώς εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά. Παρακάτω θα βρείτε πέντε λανθασμένες απόψεις που έχουν πολλοί στο ξεκίνημα. Εάν έχετε έστω και μία από αυτές κατά νου, σταματήστε. Θα χάσετε χρόνο και χρήμα και θα απογοητευτείτε!

1. Υπάρχουν πολλά και δωρεάν εργαλεία για τη δημιουργια eshop. Θα το φτιάξω μόνος μου!

Πράγματι, στις μέρες μας είναι σχετικά εύκολο ακόμα και για τον μέσο χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή να δημιουργήσει ένα eshop. Πλατφόρμες όπως το Wix και το Shopify έχουν απλοποιήσει τη διαδικασία σε τέτοιο βαθμό που να μοιάζει παιχνιδάκι, καθώς δεν απαιτείται η παραμικρή γνώση προγραμματισμού.

Υπάρχει και η εναλλακτική του «φτιάξ’ το μόνος σου» που διαφημίζουν όλο και περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών web hosting. Νοικιάζεις έναν (αμφιβόλου ποιότητας) χώρο φιλοξενίας, εγκαθιστάς το Woocommerce με το πάτημα ενός κουμπιού, επιλέγεις ένα από τα αμέτρητα δωρεάν themes, φορτώνεις τα προϊόντα σου και αρχίζεις να πουλάς...

Και οι δύο περιπτώσεις ακούγονται δελεαστικές. Το αποτέλεσμα μπορεί και να φαίνεται ακόμα και επαγγελματικό. Όσο για το κόστος; Μηδενική αρχική επένδυση και μόνο μία μικρή μηνιαία συνδρομή.

Δημιουργία eshop δωρεάν

Πολύ καλό για να είναι αληθινό!

Η μισή αλήθεια που δεν σας λένε είναι ότι ένα τέτοιο eshop είναι σχεδόν καταδικασμένο να αποτύχει. Γιατί; Επειδή στην καλύτερη περίπτωση θα μοιάζει επαγγελματικό, αλλά δεν θα είναι! Μπορεί αισθητικά να σας ικανοποιεί, αλλά το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται κυρίως σε αυτά που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Στον ανταγωνιστικό κόσμο του e-commerce απαιτούνται κατά περίπτωση βελτιστοποιήσεις ως προς τη δομή, τις λειτουργίες, το περιεχόμενο, την ταχύτητα κλπ. Για την επίτευξή τους απαιτούνται εμπειρία και τεχνογνωσία, αλλά και τεχνικές δυνατότητες που τα δωρεάν εργαλεία δεν παρέχουν.

Η δημιουργία ενός επαγγελματικού eshop δεν είναι “παιχνίδι”. Πρόκειται για το κατάστημα, την επιχείρησή σας. Αν το βλέπετε ως παιχνίδι, τότε προφανώς δεν σας ενδιαφέρει αν θα πετύχει. Στην περίπτωση όμως που θέλετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα ερασιτεχνικό eshop.

2. Θα επιλέξω την οικονομικότερη προσφορά για τη δημιουργια του eshop μου.

Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως το άνοιγμα ενός eshop ισοδυναμεί με το άνοιγμα ενός κανονικού καταστήματος. Και ένα καλό eshop δεν είναι και δεν μπορεί να είναι φθηνό.

Τι είναι όμως ένα καλό eshop;

Όπως είδαμε και παραπάνω, αν και μπορείτε να δημιουργήσετε και μόνοι σας ένα αξιοπρεπές eshop ως προς την εμφάνιση, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται αλλού. Ενδεικτικά και τελείως επιγραμματικά, η δημιουργία ενός σοβαρού eshop περιλαμβάνει:

 • Μελέτη του κλάδου και του ανταγωνισμού.

 • Ορισμό στόχου - κοινού.

 • Σχεδίαση και προσαρμογή του εικαστικού στο στόχο - κοινό.

 • Μελέτη δομής και εμπειρίας χρήσης για τους πελάτες.

 • Βελτιστοποίηση καλαθιού και ολοκλήρωσης αγοράς.

 • Σύνδεση με τράπεζες και μεταφορικές εταιρείες.

 • Έμφαση στην ταχύτητα και τις προδιαγραφές φιλοξενίας.

Πόσα από τα παραπάνω πιστεύετε ότι θα κάνει μια εταιρεία που σας ζητά 400€ και σας υπόσχεται ότι θα το έχει έτοιμο σε 5 μέρες;

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο μας για το πώς διαμορφώνεται το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας. Είναι σημαντικό να έχετε μία εικόνα, ώστε να είστε σε θέση να αξιολογήσετε τι περιλαμβάνει η κάθε προσφορά. Διαφορετικά είναι πιθανό να συγκρίνετε ανόμοια πράγματα.

Εξίσου σημαντική με τη δημιουργία του eshop είναι η υποστήριξη που θα έχετε μετά την παράδοσή του. Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα πελατών που μας αναφέρουν πως στη συνέχεια ο κατασκευαστής εξαφανίστηκε, δεν σήκωνε το τηλέφωνο, αργούσε πολύ να παράσχει υποστήριξη σε τεχνικά ζητήματα ή - ακόμα χειρότερα - δεν είχε την τεχνογνωσία να υποστηρίξει το όλο εγχείρημα.

Είστε σίγουροι ότι η εταιρεία που σας έδωσε την οικονομικότερη προσφορά είναι αξιόπιστη και σε θέση να σας παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στη συνέχεια;

3. Ε όχι και φωτογράφο για τα προϊόντα, θα τα φωτογραφίσω μόνος μου με το κινητό.

Όσο καλό κινητό και να έχετε, κρατήστε το για τις προσωπικές σας στιγμές. Το eshop είναι το κατάστημά σας και οι φωτογραφίες η βιτρίνα του. Όσο πιο ελκυστικές, τόσο πιο πιθανό να δελεάσουν τον πελάτη.

Για την ακρίβεια, η επαγγελματική φωτογράφηση είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε. Για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ενδείκνυται η 360° φωτογράφηση, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους eshops με 3D εικονική περιήγηση στο φυσικό τους κατάστημα!

Ναι, η επαγγελματική φωτογράφηση είναι ένα επιπλέον κόστος, αλλά θα πρέπει να τη δείτε και αυτή ως επένδυση και όχι σαν έξοδο πολυτελείας.

4. Η διαχείριση του eshop είναι απλή υπόθεση, δεν χρειάζονται επιπλέον ανθρώπινοι πόροι.

Από τεχνική άποψης, ναι, η διαχείριση του eshop είναι απλή. Πρακτικά διαχωρίζεται σε 4 στάδια:

 • Διαχείριση προϊόντων και αποθέματος

 • Διαχείριση και επεξεργασία φωτογραφιών προϊόντων

 • Διαχείριση και αποστολή παραγγελιών

 • Διαχείριση πελατών (κατά βάση μέσω email και τηλεφώνου)

Για τα τρία πρώτα απαιτείται μία εκπαίδευση που διαρκεί 1-2 ώρες, ενώ για το τελευταίο χρειάζονται απλές επικοινωνιακές δεξιότητες.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας ότι ξεκινώντας ένα νέο eshop είναι σαν να ανοίγεται ένα νέο κατάστημα. Θα προσλαμβάνατε νέο προσωπικό; Τότε θα πρέπει να το κάνετε και τώρα. Εάν οι προσδοκίες σας είναι βάσιμα μεγάλες, θα πρέπει να φροντίσετε το ανθρώπινο δυναμικό να επαρκεί για τη σωστή και γρήγορη εξυπηρέτηση των νέων πελατών και παραγγελιών.

Παραγγελίες που αργούν να ετοιμαστούν και να αποσταλούν ή τηλέφωνα που χτυπούν και δεν απαντάει κανείς, γρήγορα θα προκαλέσουν αρνητικά σχόλια. Και τα σχόλια προηγούμενων πελατών παίζουν καθοριστικό ρόλο για το αν θα προχωρήσει κάποιος σε αγορά από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Εάν δημιουργηθεί μία αρνητική εικόνα εξ αρχής, είναι δύσκολο να ανατραπεί στη συνέχεια. Γι’ αυτό θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό.

5. Δεν σκοπεύω να διαθέσω χρήματα για τη διαφήμιση / προώθηση του eshop μου.

Η δημιουργία ακόμα και του καλύτερου eshop χωρίς προώθηση ή διαφήμιση ισοδυναμεί με ένα πολυτελές κατάστημα στη μέση του πουθενά που κρέμασε στην πόρτα του μία ταμπελίτσα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».

Στον πραγματικό κόσμο θα επιλέγατε ένα κεντρικό σημείο για το κατάστημά σας. Στο ίντερνετ ο κεντρικός δρόμος είναι η πρώτη σελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης των μηχανών αναζήτησης όπως η Google. Για να βρεθείτε εκεί θα πρέπει να προωθήσετε το eshop σας επενδύοντας στο SEO. Πιθανώς θα χρειαστείτε κι ένα ενσωματωμένο blog, στο οποίο θα δημοσιεύονται τακτικά άρθρα, συναφή με τα προϊόντα σας.

Επειδή το SEO θέλει το χρόνο του, για πιο άμεσα αποτελέσματα ενδείκνυται η πληρωμένη προβολή στην Google. Επίσης, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που θέλετε να προσεγγίσετε ίσως είναι σκόπιμο να συναντήσετε το κοινό σας εκεί που συχνάζει, δηλαδή στο Facebook, στο Instagram κλπ.

Τέλος, εφόσον οι τιμές σας είναι ανταγωνιστικές, θα ήταν σκόπιμο να προβληθείτε σε πλατφόρμες όπως το Skroutz και το Best Price.

Εάν θέλετε το eshop σας να κάνει πωλήσεις, όχι μόνο στο ξεκίνημα αλλά και διαχρονικά, είναι αναγκαίο να συνυπολογίσετε στα λειτουργικά σας έξοδα ένα ποσό για προώθηση και διαφήμιση. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και τα μεγαλύτερα brands συνεχίζουν να διαφημίζονται, παρά την τεράστια δημοφιλία τους!

Τώρα ξέρετε όλη την αλήθεια για τη δημιουργια eshop!

Στην ISTODATA πρωταρχικός στόχος μας δεν είναι να γίνετε ένας ακόμη δικός μας πελάτης, αλλά να αποκτήσετε εσείς νέους πελάτες. Για το λόγο αυτό είμαστε ειλικρινείς από την αρχή, ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε για τη δημιουργία του δικού σας eshop.

Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε
όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε όλα τα νέα άρθρα και προσφορές μας!

Σχετικά Άρθρα